Cyberweerbaarheidsonderzoek MKB Brabant 2022 toont aan: ‘Cyberweerbaarheid MKB in Brabant nog ver onder de maat’
‘Cyberweerbaarheid MKB in Brabant nog ver onder de maat’: dat is de schrikbarende conclusie van het Cyberweerbaarheidsonderzoek MKB Brabant 2022 dat is uitgevoerd door ACA IT-Solutions, met medewerking van netwerkorganisatie MKB Eindhoven en Fontys Hogeschool ICT.
Directie, management en IT-(mede)verantwoordelijken van bijna 200 Brabantse organisaties vulden een vragenlijst in. Daarbij gaven ze hun visie op cybersecurity en op de manier waarop dit in hun organisatie vorm krijgt.
Het rapport is beschikbaar gesteld tijdens de European Cyber Security Month. Een maand die in het teken staat van cyberweerbaarheid. Dit rapport maakt wel duidelijk dat dit onderwerp het hele jaar door een plek bovenaan de agenda verdient.
De conclusies uit het rapport schreeuwen om actie. Hieronder lees je onze aanbevelingen om je cyberweerbaarheid te vergroten.
Bewustzijn
Bij slechts 50,8 van de ondervraagde MKB bedrijven staat cybersecurity op de agenda. Slechts 56,3% beschikt over procedures rondom informatiebeveiliging en cyberincidenten. De kern daarbij is betrokkenheid en prioriteit bij de directie. Wanneer het daaraan ontbreekt blijft ook de rest van de organisatie te weinig doordrongen van de noodzaak van een adequaat cybersecurity beleid.
Door een gebrek aan bewustzijn lopen organisaties kennis mis over relatief eenvoudige beveiligingsmethodieken. Het zorgt ervoor dat ze onvoldoende inzicht ontwikkelen in de methodieken die cybercriminelen hanteren. Hierin schuilt veel winst. Bewustzijn bij directie en management blijkt dus een cruciale sleutel in het cyberveiliger maken van je organisatie.
Technische basisprincipes
Met bewustzijn alleen zijn we er nog niet. Een adequaat cyberveiligheidsbeleid vraagt ook iets op het vlak van techniek. Er zijn een aantal relatief eenvoudige basisprincipes, zoals back-up en MFA (multi-factor authenticatie).
Back-ups blijken een hekel punt; ze worden wel gebruikt, echter worden ze niet getest op cyberveiligheid.
Medewerkers trainen
De mens blijkt vaak de zwakste schakel binnen cybersecurity. Medewerkers zijn degenen die -mits ze alert zijn- signalen kunnen herkennen. Om dit te borgen is het belangrijk dat zij met regelmaat getrained worden.
Wil je het hele rapport bekijken? Dat kan hier.
Wil je meer informatie over hoe Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport je kan helpen je cybersecurity te verbeteren?