25 september 2024
De Cyberbeveiligingswet in hapklare brokken
- NIS
- Cybersecurity
- Cyberweerbaarheid
- Datalek
Het aantal cyberdreigingen explodeert. In 2023 detecteerden de systemen van Kaspersky in totaal bijna 125 miljoen schadelijke bestanden, wat neerkomt op 411 duizend per dag. Dit schrijft het bedrijf in zijn Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year Report.
Door Marcel Debets, ChannelConnect
De detectiesystemen van Kaspersky ontdekten een significante dagelijkse toename van schadelijke bestanden in verschillende document formats zoals Microsoft Office, PDF, etc. met 53 procent tot ongeveer 24.000 bestanden. De groei kan verband houden met een toename van aanvallen waarbij gebruik wordt gemaakt van phishing PDF-bestanden, ontworpen om gegevens van potentiële slachtoffers te stelen, denkt het bedrijf.
Het meest wijdverspreide type malware blijft trojans. Dit jaar is er een opvallende toename in het gebruik van backdoors, met een groei van 15.000 gedetecteerde bestanden per dag in 2022 naar 40.000 in 2023. Backdoors zijn een van de gevaarlijkste soorten trojans, omdat ze aanvallers op afstand controle geven over het systeem van een slachtoffer. Ze voeren taken uit zoals het verzenden, ontvangen, uitvoeren en verwijderen van bestanden, maar ook het verzamelen van vertrouwelijke gegevens en het loggen van computeractiviteiten.
“Het landschap van cyberbedreigingen blijft zich ontwikkelen en wordt jaar na jaar gevaarlijker. Bedreigers blijven nieuwe malware, technieken en methoden ontwikkelen om organisaties en individuen aan te vallen. Het aantal gerapporteerde kwetsbaarheden neemt ook jaarlijks toe en bedreigers, waaronder ransomwarebendes, maken hier zonder aarzelen gebruik van. Bovendien wordt de toegangsdrempel tot cybercriminaliteit steeds lager door de verspreiding van AI, die aanvallers bijvoorbeeld gebruiken om phishingberichten met overtuigendere teksten op te stellen”, zegt Vladimir Kuskov, Hoofd Anti-Malware Research bij Kaspersky.
Bron: ChannelConnect