Over Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport

Weerbaar door samenwerking

Brainport heeft als eerste in Nederland een Cyber Weerbaarheidscentrum. Sinds september 2019 helpt de stichting bedrijven binnen de kennisintensieve industrie met weerbaarheid tegen digitale spionage en cyberaanvallen. 

Hiermee is de Eindhovense hightech regio koploper in Nederland die serieus werk maakt van cyber weerbaarheid naast de door het Rijk aangewezen vitale sectoren (zoals gezondheidszorg, energie, haven etc.). Binnen het centrum kunnen bedrijven aansluiten op een collectief, professioneel systeem tegen online aanvallen.

Via een goed beveiligd, besloten platform  kunnen participanten vertrouwelijke informatie uitwisselen. Zowel over dreigingen als over oplossingen. Want de hightech- en maakindustrie bestaat uit een keten van ondernemingen. 

Dit sterk verweven ecosysteem is pas zo veilig mogelijk als alle spelers weerbaar zijn tegen cybercriminaliteit. 

Bijna 25 bedrijven uit de hightech industrie stonden aan de wieg van Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport. 

Het initiatief heeft verder vorm gekregen met hulp van TNO, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, Brainport Industries, Brainport Development, Metropool Regio Eindhoven, de Provincie Noord-Brabant en BDO Advisory. 

De stichting is nauw verbonden met het  Digital Trust Center én het Nationaal Cyber Security Center. 

Samen willen we de risico’s van digitalisering en kwetsbaarheden zo goed mogelijk in de hand houden. Dat is de verbindende factor voor ons allemaal!

'Elke keten is zo sterk als de zwakste schakel.'

Brainport Eindhoven regio heeft als eerste in Nederland een Cyber Weerbaarheidscentrum om bedrijven binnen de kennisintensieve industrie te helpen met weerbaarheid tegen digitale spionage en sabotage. Daarmee is de hightech regio koploper in Nederland die – naast de door het Rijk aangewezen vitale sectoren (zoals gezondheidszorg, energie, haven etc.) – serieus werk maakt van cyber weerbaarheid. Binnen het centrum kunnen met name bedrijven uit het MKB aansluiten op een collectief, professioneel systeem tegen online aanvallen.

Ruim twintig grote bedrijven uit Brainport Eindhoven wisselden al (mondeling) vertrouwelijke informatie uit op het gebied van cybersecurity binnen de Eindhoven Cyber Security Groep (ECSG).
Voor het sterk verweven ecosysteem in de hightech regio geldt echter dat deze als geheel pas echt zo veilig mogelijk is als alle spelers weerbaar zijn tegen cybercrime. Daarom besloten de ECSG, Brainport Industries, Brainport Development, BDO Accountants & Adviseurs, de Provincie Noord-Brabant en de Metropoolregio Eindhoven, gezamenlijk de opgedane expertise van de ECSG verder uit te bouwen tot een Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB).
Door een first user groep van bijna 25 bedrijven uit de hightech industrie is in 2018 gewerkt aan de ontwikkeling van de dienstverlening zodat CWBrainport, in het derde kwartaal van 2019, een vliegende start kan maken. Belangrijke bouwstenen daarbij zijn de pilot over informatiedeling en -uitwisseling die is uitgevoerd door TNO in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (Digital Trust Center) en het aansluiten op de besloten informatie van het Nationaal Cyber Security Center van het ministerie van Justitie & Veiligheid. Allemaal willen we de risico’s van digitalisering en kwetsbaarheden zo goed mogelijk in de hand houden. Dat is onze verbindende factor!

Medewerkers

Lisette Oosterbosch

Officemanager, communicatie & events

Als u meer wilt weten over de stichting, de diensten, de werkwijze en het lidmaatschap, sta ik graag tot uw beschikking. 

U kunt ook contact opnemen bij vragen over of suggesties voor evenementen door CWB. 

Angélique Staal

Programmamanager

Als programmamanager zet ik me in om de doelstellingen te behalen. Hiervoor smeden we sterke samenwerkingsverbanden waarvan participanten de vruchten plukken. 

Kunt of wilt u de stichting CWB ondersteunen? Stuur me een e-mail of bel met Lisette.

Mieke Zijlstra

Projectleider

Projecten van het CWB leid ik in goede banen. Daarvoor  onderhoud ik met veel plezier contacten met uiteenlopende partijen die betrokken zijn bij de stichting.  

Indien onze officemanager afwezig is, neem ik haar taken waar.  

Matthijs Nelissen

Cybersecurity specialist

Het beheer van het IT platform van het CWB is bij mij in vertrouwde handen. Verder lever ik ondersteuning bij alle voorkomende technische vraagstukken. 

Door de aard van mijn werk ben ik beperkt bereikbaar. Een mailtje of Whatsappbericht werkt het best.